Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Кинодебати с програма CinEd

14 ноември @ 4:00 pm - 6:00 pm

Нa 14 ноември 2023г.в сградата на Френски институт в България „Institut français de Bulgarie“ се състоя финалното събитие на инициативата. Дискусии за връзките между киното, архитектурата, историята и колективната памет. Поглед към равенството и дискриминацията.”, с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2023.
ПГАВТ „А. С. Попов“ е училище партньор в реализацията на проекта заедно с 9.ФЕГ. Представени бяха четири визуални есета, три от които бяха създадени от ученически екипи от ПГАВТ „А. С. Попов“ – Спомен завинаги / A Memory Forever; Новият затвор / The new prison; Мъртва вода / Dead water. Учениците бяха подкрепени от г-жа Вероника Петкова и г-жа Красимира Панчева, учители в гимназията. Изработването на визуалните есета стана възможно с подкрепата и на менторите г-жа Мария Дачева и г-жа Еви Карагеоргу. 

Като поздрав към участниците бе прочетен текст на г-жа Ралица Асенова, написан и вдъхновен от тях:
“Те са своеобразен личен поглед на няколко групи млади хора, които за първи път работят заедно по създаването на кратък филм и отразяват техните решения и избори – смислови, стилови и естетически. “Не е животът, а неговата сянка”, написал Максим Горки, когато открил киното.
Не сенките, а техните артистични интерпретации ще видите във филмовите есета на учениците, които тук влизат в ролята на оператори, композитори, монтажисти. В кратките им филми наблюдаваме документално заснемане, пречупено през елемент на личен разказ или история, която създава усещането за фикция. Наблюдаваме още времето (като кинотема) и последиците от него, както и пространството (пряко и метафорично), изобразено тук чрез документални фрески.
Надяваме се, че това визуално изследване е само началото на процес, в който други училища и млади хора ще се впуснат в изучаването и заснемането на сгради, пространства, места и истории, а защо не и личности и каузи, част от нашето минало и настояще. Холистичната методология на формата „кинодебати“, ресурсите и филмите на програмата CinEd са на разположение за инициативи, които съчетават киното като изкуство и форма на задълбочена рефлексия на определена тема, като начин за откриване и осмисляне на света, който ни заобикаля, на обществото, в което участваме.”
Събитието уважиха инж. Цветанка Милушева, г-жа Веселка Филипова, г-жа Илина Петрова, г-жа Деница Иванова и ученици от гимназията.

Детайли

Дата:
14 ноември
Час:
4:00 pm - 6:00 pm

Организатор

Вероника Петкова