1.Приемете реалността

Например, когато първоначално се сблъскаме с лоша новина, лесно изпадаме в дълги разсъждения за това защо не може или не трябва да се случва на нас. В подобен момент не е време да губите жизненоважните си ресурси, тормозейки се с въпроси за справедливостта. Приемете ситуацията. Това не означава, че сте съгласни със случващото се, а по-скоро, че сте готови да признаете реалността. Само тогава можете да предприемете действия.

2. Изслушайте фактите. 

Важно е източниците, от които четете за тази пандемия да са достатъчно сериозни/официални сайтове,новини и т.н/ Следенето на “една жена във фейсбук”- е риск и би могло да има негативно влияние върху вас. 

3.Поддържайте връзка.

 Поддържането на връзките ви с близки и приятели по телефона или чрез социалните мрежи  може да насърчи усещането за нормалност и да даде пространство за споделяне на чувства и облекчаване на стреса. 

4.Създайте си полезна мантра

Измислете си утвърждение, като „Преживявал съм тежки моменти преди. Ще преживея и това.“, и си го повтаряйте при необходимост. Това може да облекчи негативните мисли, които се вихрят в ума ви, и да поддържа силата ви да продължите напред.

5.Правете нещо, което ви помага да запазите чувството си за нормалност

Когато сте в криза, може да чувствате, че целият свят е наопаки. Правенето на (едно) нещо, което ви помага да се чувствате „нормални“, може да ви помогне да останете психически по-силни. Гледайте любимото си шоу или филм преди да заспите; изпивате си кафето с любимо за вас четиво, както винаги сте правили, преди да настъпи кризата. Каквото и да е, потърсете частичка от нормалността, която можете да продължите, дори когато усещате живота си като всичко друго, но не и нормален.

6.Четете книги

Четенето на книги снема напрежението, отпуска и успокоява. Пренасяйки се в света на книгите, много често пренасочваме ума си към нещо различно, интересно, заинтригуващо, вълнуващо… 

7.Бъдете днес. Усетете днес.

Ако усетите, че се чувствате твърде притиснати от новините за вируса, може да ги ограничите. В същото време практикувайте благодарност- онази техника, при която намирате своите причини да виждате на какво има да се радвате днес, с цел да задържите мислите си в конкретни и носещи удовлетворение занимания. 

Подходящи  за приложение са и релаксиращите техники.

Предлагам ви и няколко релаксиращи техники:

1.Коремно дишане.

Практикува се като се разположим удобно и дишаме бавно и дълбоко с корема. Вниманието ни трябва да е върху дишането. Трябва да се стараем да не мислим за проблеми, неприятности, очакващи ни задачи и т.н. Почиваме си и дишаме бавно с корема. 

2.Mindfulness.

Това е най-изследваната в медицината техника и като цяло най-използваната за лечение на психически състояния и заболявания като депресия и тревожност.

Практикува се като седнем удобно, съсредоточим се върху дишането си и мислим само за настоящият момент. Идеята е да не допускаме мисли за бъдещето или миналото. Дишаме и се наслаждаваме на момента.

3.Guided imagery.

Тази техника е подходяща за хора, които имат способност да си представят неща и да си задържат вниманието върху тях.

Практикува се като извикваме в съзнанието си места, сцени или цели изживявания, които ни успокояват и ни изпълват с щастие. Бавното дишане и удобната поза както винаги са част от техниката. Възможно е да бъде придружено и с подходяща отпускаща музика.

А ето и още нещо, което може да ви помогне…..

Пуснете си някоя релаксираща музика, която да ви успокои и да ви пренесе в друг по-добър свят!

Според изследване на Radox Spa най-релаксиращата песен в света е “Weightless” на бандата от Манчестър Marconi Union. За жените е релаксираща и музиката на Моцарт, Coldplay, Enya.

Пуснете си да гледате някоя комедия!

 Смехът е нееднократно доказан убиец на психологическия стрес. Хората, които се смеят, имат в организма си по-ниски нива на кортизол.

Хапнете си шоколад!

Според авторката Анна Маджий научен експеримент е показал, че 40 грама тъмен шоколад дневно ни помага да се справяме със стреса и да сме по-релаксирани – така провокираме „химикалите на щастието” бета ендорфини в мозъка.

Дъвчете дъвка!

Какъвто и да е вкусът й, изследвания показват, че нивото на стрес се понижава от нея и се подобрява концентрацията, защото се намалява количеството кортизол в слюнката.

Игнорирайте  телефона си поне за известно време!

Британското дружество на психолозите посочва, че непрестанното проверяване на текстови съобщения, уведомления и обновления в интернет истински стресира хората. Потребителите печелят от употребата на смартфона за управление на работните процеси и ангажименти, но щом започнат да го използват за лични неща, виртуалният им социален живот ги натоварва.

Не забравяйте и да се усмихвате, защото днес ви има, тук и сега! J

 

Изготвил: Татяна Петрова- училищен психолог в ПГАВТ „А.С.Попов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *